Βυθισμένοι στον ήχο: πώς η μουσική εμποδίζει τη μάθηση

Στη σειρά των άρθρων του σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ψυχολογική έρευνα μπορεί να βοηθήσει τη διδασκαλία, ο Bradley Busch επιλέγει μια ακαδημαϊκή μελέτη και την χρησιμοποιεί για βοήθημα στην τάξη. Αυτή τη φορά: ακούγοντας μουσική κατά τη διάρκεια της μελέτης (billiga snabblån 24h).

Πολλοί μαθητές κάνουν την εργασία τους και επανάληψη ενώ ακούνε μουσική. Πολλοί από αυτούς θα ορκιστούν ότι ακούνε τα αγαπημένα τους τραγούδια. Αλλά η μουσική βοηθά ή εμποδίζει τη μάθηση; Και έχει σημασία το είδος της μουσικής που ακούμε κατά την επανάληψη;

Ερευνητές από το τμήμα εφαρμοσμένης ψυχολογίας του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Κάρντιφ έκαναν μια μελέτη για να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση. Οι συγγραφείς, Νίκος Perham και Harriet Currie, χώρισαν φοιτητές σε τέσσερις ομάδες. Οι φοιτητές της πρώτης ομάδας έκαναν επανάληψη σιωπηρά, οι φοιτητές της δεύτερης έκαναν επανάληψη ενώ άκουγαν μουσική με στίχους που τους άρεσε (το οποίο περιελάμβανε τραγούδια από One Direction και Katy Perry), οι φοιτητές της τρίτης ομάδας έκαναν επανάληψη ακούγοντας μουσική με στίχους που δεν τους άρεσε (που αποτελούνταν από πολύ heavy metal μπάντες), και οι φοιτητές της τέταρτης ομάδας έκανε επανάληψη ακούγοντας μουσική χωρίς στίχους.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έκαναν διαγώνισμα σχετικά με τα κείμενα που είχαν διαβάσει, και βαθμολόγησαν πόσο τους αποσπούσε το περιβάλλον τους, καθώς και γράφοντας τις προβλέψεις τους για το πόσο καλά περίμεναν ότι είχαν κάνει.

Οι φοιτητές που έκαναν επανάληψη σε ήσυχα περιβάλλοντα τα πήγαν 60% καλύτερα στην εξέταση από τους υπόλοιπους που έκαναν επανάληψη ενώ άκουγαν μουσική που είχε στίχους.

Οι φοιτητές που έκαναν επανάληψη ενώ άκουγαν μουσική χωρίς στίχους, τα πήγαν καλύτερα από εκείνους που έκαναν επανάληψη ακούγοντας μουσική με στίχους.

Δεν έχει σημασία αν οι μαθητές έκαναν επανάληψη ακούγοντας τραγούδια που τους άρεσαν ή δεν τους άρεσαν. Και οι δύο ομάδες είχαν μείωση της απόδοσής τους.

Οι φοιτητές που έκαναν επανάληψη σιωπηλά βαθμολόγησαν ότι το περιβάλλον τους είχε λιγότερες αποσπάσεις της προσοχής τους και προέβλεψαν με ακρίβεια θα είχαν καλύτερες επιδόσεις σε επακόλουθα διαγωνίσματα.

Υπάρχουν μερικά οφέλη για την ακρόαση μουσικής κατά την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών. Μπορεί να είναι κίνητρο και μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση (ακούγοντας το αγαπημένο μας τραγούδι τείνει να μας κάνει να χαμογελούμε, για παράδειγμα). Αλλά δεν βοηθά τους ανθρώπους να μάθουν νέο ή πολύπλοκο υλικό.

Η λανθασμένη αντίληψη ότι η μουσική μας βοηθά να μάθουμε πηγάζει από μια σειρά από μελέτες που συνδέονται με το “αποτέλεσμα του Μότσαρτ”, το οποίο διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι είχαν καλύτερες επιδόσεις σε μια σειρά γνωστικών εργασιών μετά από ακρόαση 10 λεπτών από τον Μότσαρτ. Οι συμμετέχοντες σε αυτές τις μελέτες φαινόταν να γίνονται πιο έξυπνοι και να έχουν καλύτερες επιδόσεις στις εξετάσεις (lån utan uc 50000 2018).

Εντούτοις, περαιτέρω έρευνα έχει αποκαλύψει ότι αυτό δεν συμβαίνει. Ενώ με το να ακούει μουσική πριν από μια εργασία μπορεί κάποιος να αισθάνεται καλύτερα, ακούγοντας την ίδια μουσική ενώ προσπαθεί να μάθει κάτι νέο, δεν βοηθάει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μουσική – ειδικά η μουσική με στίχους – χρειάζεται χώρο επεξεργασίας στο μυαλό μας. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το υλικό που προσπαθούμε να μάθουμε, δημιουργώντας αποτελεσματικά ένα κενό στη μνήμη μας, καθώς υπάρχει λιγότερος χώρος για να επεξεργαστούμε αυτό που διαβάζουμε.

4 τεράστιοι καλλιτέχνες που κυκλοφόρησαν μόνο ένα θρυλικό άλμπουμ

Από τους Sex Pistols μέχρι τον Jeff Buckley και το Buena Vista Social Club, η μουσική pop είναι γεμάτη με αυτούς που κυκλοφόρησαν ένα hit άλμπουμ και ποτέ δεν το ακολούθησαν – μερικές φορές πέφτοντας σε μια λάμψη της δόξας, ή, στην περίπτωση του Buckley, έχοντας μια καριέρα που διακόπτεται από πρώιμο θάνατο.

Alanis Morissette – Jagged Little Pill

Η καναδο-αμερικανή τραγουδοποιός Alanis Morissette θα παίξει στο Λονδίνου τον Ιούλιο, υποδεικνύοντας ότι είναι ακόμα μια τεράστια μορφή και παρόλα αυτά δεν έχει κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ από το Havoc του 2012και το Bright Lights.

Ένα νέο – το ένατο της – αναμένεται κάποια στιγμή φέτος, και η Alanis αναμφίβολα θα προσπαθήσει να βρει κάτι που θα μας κολλήσει με τον ίδιο τρόπο όπως το Jagged Little Pill του 1995. Τραγούδια από αυτό τον δίσκο – Ironic, All I Really Want, You Oughta Know, Hand in My Pocket – έγιναν εικονικά.

The Stone Roses – The Stone Roses

Το ντεμπούτο των Stones Roses το 1989, ίσως φαινόταν σαν να ήρθε από το πουθενά, αλλά ήταν σχεδιασμένο πριν καιρό. Ο τραγουδιστής Ian Brown και ο κιθαρίστας John Squire σχημάτισαν το συγκρότημα το 1983, ενώ ο ντράμερ Ρένι εντάχθηκε σύντομα και παρόλο που γρήγορα βρήκαν τοπική φήμη στο Μάντσεστερ, δεν έγιναν πολλά γι ‘αυτούς σε εθνικό επίπεδο μέχρι που ο Μάνι έγινε ο μπασίστας τους το 1987.

Το ντεμπούτο καταγράφηκε στο Λονδίνο μεταξύ Ιουνίου 1988 και Φεβρουαρίου 1989, κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1989 και δεν ήταν άμεση επιτυχία, και η μπάντα χωρίστηκε λίγο αργότερα. Επανενώθηκαν το 2011, κυκλοφόρησαν νέα τραγούδια, αλλά δεν έχουμε ακόμα δει ένα τρίτο άλμπουμ.

Meat Loaf – Bat Out of Hell

Ο Meat Loaf έκανε το όνομά του ως ηθοποιός / τραγουδιστής στα μουσικά προγράμματα Hair και The Rocky Horror Picture Show και το Bat Out of Hell – το σημαντικό του ντεμπούτο του 1977 – έχει τις ρίζες του και στο μουσικό θέατρο.

Το άλμπουμ αναπτύχθηκε από μια φουτουριστική ροκ έκδοση του Peter Pan, Neverland, που ο συνθέτης Jim Steinman έγραψε το 1974. Στο Meat Loaf βρήκε έναν τέλειο ερμηνευτή για τα οπερατικά μίνι-έπη του και έναν τέλειο παραγωγό στον Todd Rundgren. Το άλμπουμ τώρα θεωρείται ότι είναι το τέταρτο best-selling άλμπουμ όλων των εποχών.

The Beach Boys – Pet Sounds

Το άλμπουμ Pet Sounds των Beach Boys, ήταν συλλογές hit singles με πρόσθετα τραγούδια. Δεν προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια συνεπή εμπειρία άλμπουμ, αν και μερικές φορές ήταν θεματικά, όπως το Little Deuce Coupe του 1964, αποτελούμενο κυρίως από τραγούδια για αυτοκίνητα. Το Pet Sounds ήταν πολύ πιο φιλόδοξο και μια απόκριση στους Beatles, οι οποίοι είχαν επεκτείνει την ηχητική παλέτα που χρησιμοποιούσαν οι ποπ μπάντες την εποχή εκείνη.

Ο ηγέτης της ομάδας Brian Wilson εντυπωσιάστηκε και προσπάθησε να δημιουργήσει ένα άλμπουμ που είχε νόημα στο σύνολό του, ειδικά στις ρυθμίσεις και την παραγωγή του. Ο Wilson ακολούθησε με ένα εξαιρετικό single, Good Vibrations, αλλά οι ιδέες για επόμενο άλμπουμ των Beach Boys, κατέρρευσαν.

Μια δεκαετία μετά την καταστροφή του MySpace, το Facebook φέρνει την μουσική πίσω στην κοινωνική δικτύωση

Ήταν για λίγο μια ουτοπία των εραστών μουσικής – ένα ηλεκτρονικό οικοσύστημα που βασιζόταν στην αγάπη των τραγουδιών, στη χαρά της ανακάλυψης και της διάδοσης νέων ρυθμών. Από την πτώση του MySpace στα τέλη της δεκαετίας του 2000 στα χέρια του Facebook, η μουσική απέμεινε σχεδόν αποκλειστικά μακριά από την κοινωνική δικτύωση.

Κατά ειρωνικό τρόπο, είναι το Facebook που φέρνει τη μουσική πίσω στη ζωή του διαδικτύου. Το Facebook ανακοίνωσε μια “ολιστική συνεργασία” με την Warner Music Group, η οποία θα αδειοδοτήσει τους καταλόγους μουσικής έκδοσης για τη χρήση σε βίντεο και μηνύματα που μοιράζονται οι χρήστες στο Facebook, Messenger, Instagram και Oculus.

Η συμφωνία ακολουθεί τις προηγούμενες που έγιναν με την Universal Music Group και τη Sony / ATV Music, που ουσιαστικά δίνουν πλέον δικαιώματα στο Facebook για να χρησιμοποιήσει όλα τα υπάρχοντα τραγούδια. Η ανακοίνωση έγινε με ένα κλιπ 12 δευτερολέπτων στη σελίδα Facebook του Warner.

Αν και οι οικονομικοί όροι για τις διαπραγματεύσεις Warner, Universal και Sony δεν έχουν αποκαλυφθεί, τα δικαιώματα που καταβάλλονται στις μουσικές εταιρείες θα φέρουν νέα χρήματα για τους κατόχους δικαιωμάτων. δήλωσε ο αντιπρόεδρος της παγκόσμιας ψηφιακής στρατηγικής Warner Eric Mackay σε ένα δελτίο τύπου.

Ο επικεφαλής του ψηφιακού προγραμματισμού Ole Obermann πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα «επεκτείνει το σύμπαν της μουσικής ροής και θα δημιουργήσει συμπληρωματικά έσοδα για τους καλλιτέχνες». Ουσιαστικά, το Facebook έχει τώρα δικαιώματα να χρησιμοποιεί κάθε υπάρχον τραγούδι.

Εκτός από τις εφαρμογές που παίζουν μουσική, η μουσική αυτή τη στιγμή δεν κυριαρχεί στο διαδίκτυο. Οι χρήστες μπορούν τώρα να μοιράζονται μουσική στο Facebook χωρίς κίνδυνο παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων, γεγονός που αποτελεί πρόβλημα που εξακολουθεί να μαστίζει άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Ενώ οι συμφωνίες δεν μετατρέπουν το Facebook σε μια ανοιχτή εφαρμογή που παίζει μουσική, ορισμένοι πιστεύουν ότι η εταιρεία μπορεί μία μέρα να προσπαθήσει να δημιουργήσει τη δική της υπηρεσία μουσικής.

Η προσθήκη μουσικής στα χαρακτηριστικά του Facebook έχει νόημα για την εταιρεία, η οποία φαίνεται να είναι σε αποστολή να αναλάβει οποιαδήποτε υπηρεσία που προσφέρει το διαδίκτυο, αντιγράφοντας λειτουργίες από άλλες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Yelp, LinkedIn, Craigslist και Snapchat.

Το χρονοδιάγραμμα είναι επίσης κατάλληλο: Η ανάπτυξη των χρηστών επιβραδύνεται για την κύρια πλατφόρμα της – ειδικά για τους εφήβους, ένα κοινό που ζει για την μουσική – και η ανανέωση της πρώτης σελίδας με τις ενημερώσεις αναμένεται να μειώσει το χρόνο που δαπανάται στην εφαρμογή.

Η έλλειψη κατάλληλης πλατφόρμας κοινωνικής μουσικής στο διαδίκτυο είναι έντονη την τελευταία δεκαετία. Γι ‘αυτό το Spotify και η Apple Music έχουν δει τέτοια επιτυχία στις εξατομικευμένες λίστες αναπαραγωγής και αντιπροσωπεύουν επίσης μεγάλο μέρος της διαπερατότητας των φεστιβάλ ζωντανής μουσικής.

Η μουσική είναι μια θεμελιώδης κοινωνική επιδίωξη. Οι άνθρωποι ακούνε μουσική, αλλά θέλουν να την μοιραστούν και με άλλους. Η εταιρεία του Mark Zuckerberg εκμεταλλεύεται ακριβώς αυτό.

Η Alexa τώρα καταλαβαίνει τα περιστασιακά ερωτήματα μουσικής για τα τραγούδια που έχετε ακούσει στο παρελθόν

Όλοι μας ακούμε μουσική σχεδόν επί καθημερινής βάσεως, και είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Όπως και αν ακούμε μουσική, ψάχνουμε τις καλύτερες εφαρμογές ανάλογα με το τι προσφέρουν. Η Amazon δεν είναι η πρώτη εταιρεία που ασχολείται με την μουσική, αλλά στοχεύει να είναι η πρώτη η οποία θα αναγνωρίζει την φωνή όσο αναφορά στην μουσική.

Η Amazon αρχίζει να δημοσιεύει μια σειρά από χρήσιμα χαρακτηριστικά της συσκευής Alexa τους τελευταίους μήνες, ειδικά γύρω από την υπηρεσία Amazon Music – η υπηρεσία που η Amazon θέλει να χρησιμοποιούν οι πελάτες της ως προεπιλογή στις συσκευές Echo. Η τελευταία ενημέρωση περιλαμβάνει μερικά νέα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στους χρήστες να ζητούν μουσική χρησιμοποιώντας πιο φυσική ή ασαφή γλώσσα.

Οι άνθρωποι θα μπορούν πλέον να ζητούν από την Alexa μουσικά κομμάτια ή playlist με βάση το χρόνο που πέρασε, όπως “Παίξε εκείνο το playlist που έπαιξα την περασμένη Κυριακή” ή “Αναπαράγαγε την μουσική προπόνησης που άκουσα πριν από τρεις εβδομάδες” ή “Παίξε κάτι που δεν έχω ακούσει εδώ και καιρό.” Το ίδιο ισχύει και για τα είδη και τους καλλιτέχνες – μπορείτε να ζητήσετε ένα τραγούδι από έναν καλλιτέχνη που έχετε ακούσει “πρόσφατα” ή από μια μουσική διάθεση που έχετε μπει το τελευταίο διάστημα, ακόμα κι αν δεν γνωρίζετε τους συγκεκριμένους τίτλους.

Τα νέα χαρακτηριστικά είναι μικρά, αλλά αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης προσπάθειας από την Amazon να κάνει φωνητικές εντολές μέσω της Alexa να ακούγονται πιο φυσικές και, κυρίως, πιο ενδιαφέρουσες. Τους τελευταίους έξι μήνες, η εταιρεία έχει εισαγάγει χαρακτηριστικά όπως τη δυνατότητα δημιουργίας λιστών αναπαραγωγής αποκλειστικά φωνητικά, την επιλογή ξυπνητηριού με μουσική, την δυνατότητα αναζήτησης μουσικής με βάση δραστηριότητες (όπως “μαγείρεμα” ή “δείπνο”) και να αναζητούμε τα καλύτερα τραγούδια σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Είναι επίσης μέρος μιας προσπάθειας να προσελκύσει καινούργιους ανθρώπους στις υπηρεσίες μουσικής της εταιρείας Amazon, κάνοντας αποκλειστικά πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά αναγνώρισης φωνής. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτή η νέα λειτουργία της συσκευής Alexa θα λειτουργήσει μόνο για τους ακροατές της εφαρμογής Amazon Music (η οποία περιλαμβάνει τόσο την Prime Music όσο και την Music Unlimited, την υπηρεσία με χρέωση $ 10 μηνιαίως χωρίς Prime) σε συσκευές Echo, iOS και Android.

Δεν είναι σαφές πόσους συνδρομητές έχει η Amazon Music ή πόσα άτομα θα επηρεαστούν από αυτά τα νέα χαρακτηριστικά. Μία αναφορά από την περσινή χρονιά εκτιμά ότι η Amazon Music είχε περίπου 16 εκατομμύρια συνδρομητές, οι οποίοι θα την έριχναν στην τρίτη θέση πίσω από το Spotify και την Apple, αλλά η Amazon δεν έχει επιβεβαιώσει αυτόν τον αριθμό. Αν είναι αλήθεια, αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες της εξακολουθούν να αποτελούν ένα κλάσμα της πελατειακής βάσης της μουσικής εφαρμογής Spotify και σχεδόν τους μισούς πελάτες της Apple. Και αυτό, παρά την επιτυχία των συσκευών Echo και μερικές από τις ελκυστικές προσφορές που προσφέρει, όπως την χρέωση μόνο $ 4 ανά μήνα για απεριόριστη μουσική σε ένα ενιαίο ηχείο Echo.

Οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει την τέλεια μουσική για τις γάτες

Όποιος αγαπά τη μουσική γνωρίζει πόσο θεραπευτική μπορεί να είναι και ότι μπορεί να μας χαλαρώσει σε στιγμές που το χρειαζόμαστε. Οι ερευνητές όμως, έχουν δείξει ότι μια καλή μελωδία μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα ακόμα και στις γάτες. Αλλά οι γάτες από την πλευρά τους, βρίσκουν ότι οι ανθρώπινες μελωδίες δεν είναι καθόλου καλές.

Το 2015, για να διαπιστωθεί αν οι γάτες θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στη μουσική, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin, το Πανεπιστήμιο Madison και το Πανεπιστήμιο του Maryland της Αμερικής, συνέθεσαν την «γάτο-κεντρική μουσική».

“Εξετάσαμε τους φυσικούς ήχους των γάτων και ταιριάξαμε τη δική μας μουσική με αυτή την συχνότητα, η οποία είναι περίπου μια οκτάβα ή και ψηλότερα από τις ανθρώπινες φωνές”, δήλωσε ο συγγραφέας Charles Snowdon κατά την διεξαγωγή του πειράματος.

Στην ανθρώπινη μουσική, ο ρυθμός μιμείται συχνά τον καρδιακό παλμό μας, και έτσι στη μουσική γάτας, η ομάδα αντί να αντιγράψει το ρυθμό των πραγμάτων που θα έβρισκαν ενδιαφέροντα οι γάτες – ένα τραγούδι χαρακτηριζόταν από ένα ρυθμό χαλάρωσης των γατών και άλλο ένα είχε ρυθμό θηλασμού.

“Και δεδομένου ότι οι γάτες χρησιμοποιούν πολλές συρόμενες συχνότητες στις κλήσεις τους όταν επικοινωνούν μεταξύ τους, η μουσική για γάτες που δημιουργήθηκε είχε πολύ περισσότερες συρόμενες νότες από την ανθρώπινη μουσική”, δήλωσε ο Snowdon.

Κατά την διάρκεια του εν λόγω πειράματος, τα τραγούδια που φτιάχτηκαν για γάτες παίζονταν για δοκιμή σε 47 κατοικίδιες γάτες και οι ερευνητές παρακολουθούσαν τον τρόπο αντίδρασης των αιλουροειδών σε σύγκριση με την στιγμή που άκουγαν δύο κλασσικά ανθρώπινα τραγούδια – το Air on a G String του Johann Sebastian Bach και το Elegie του Gabriel Fauré.

Δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό Applied Animal Behavioral Science, η ομάδα ανέφερε ότι οι γάτες δεν είχαν καμία απολύτως ανταπόκριση στην ανθρώπινη μουσική.

Αλλά όταν ξεκίνησε η μουσική που φτιάχτηκε ειδικά για τις αυτές, οι γάτες ενθουσιάστηκαν και άρχισαν να πλησιάζουν τα ηχεία, συχνά τρίβοντας τους αδένες τους πάνω στα ηχεία, πράγμα που σημαίνει ότι προσπαθούσαν να διεκδικήσουν το αντικείμενο.

Ενώ η σύνθεση μουσικής για γάτες μπορεί να ακούγεται άσκοπη, η έρευνα θα μπορούσε να προσφέρει νέους τρόπους για να κρατήσει την γάτα ήρεμη σε καταφύγια, σπίτια ηλικιωμένων και κτηνίατρους.

Όπως έγραψαν οι ερευνητές στο άρθρο του περιοδικού του 2015: «Τα αποτελέσματα προτείνουν νέους και πιο κατάλληλους τρόπους για τη χρήση της μουσικής ως ακουστικού εμπλουτισμού για τα ζώα εκτός τον άνθρωπο».

Αλλά πέρα από τις θεραπευτικές επιπτώσεις, η έρευνα παρέχει επίσης συναρπαστική γνώση της ειδικότητας των μελωδιών.

Ένας από τους συγγραφείς, David Teie, είχε δείξει προηγουμένως ότι οι μαϊμούδες tamarin ανταποκρίνονται επίσης διαφορετικά στη μουσική που έχει ειδικά δημιουργηθεί γι ‘αυτούς. Η ομάδα ελπίζει τώρα ότι η μελέτη τους θα προσφέρει το πλαίσιο για τη σύνθεση μελωδιών για περισσότερα είδη.

Το χρώμα της μουσικής

Περίπου το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάποια μορφή συναισθησίας, ένα νευρολογικό φαινόμενο που θολώνει ορισμένες από τις γραμμές γύρω από τις αισθήσεις. Σε δύο από τις πιο συνηθισμένες παραλλαγές, τα άτομα που έχουν συναισθησία μπορούν να συνδέσουν ακούσια γράμματα με χρώματα ή να δουν χρώματα για μουσικές νότες – αλλά υπάρχουν πολλές άλλες μορφές συναισθησίας, που περιλαμβάνουν τη διασταύρωση μιας μορφής αντίληψης με μια άλλη μορφή αντίληψης.

Γράφοντας στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, οι ερευνητές αναφέρουν ότι έχουν εντοπίσει αρκετές περιοχές του γονιδιώματος που μπορεί να εμπλέκονται στη συναισθησία. Η ομάδα, με έδρα το Ινστιτούτο Max Planck της Ολλανδίας, εξέτασε τα γονιδιώματα αρκετών ανθρώπων σε τρεις διαφορετικές οικογένειες με ιστορίες συναισθησίας. Σε κάθε οικογένεια, βρήκαν διαφορές γονιδίων σε περιοχές που ασχολούνταν με το σχηματισμό νευραξόνων στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας – αν και οι συγκεκριμένες γονιδιακές παραλλαγές ήταν διαφορετικές από οικογένεια σε οικογένεια. Η εργασία υποστηρίζει την ιδέα ότι η συναισθησία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα πρόσθετης ή διασταυρωμένης καλωδίωσης σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές εξηγούν γιατί τα άτομα που έχουν συναισθησία βλέπουν διαφορετικές αποχρώσεις των χρωμάτων όταν ακούν μουσική ή νότες. Μερικές από τις ίδιες διαδικασίες του εγκεφάλου που εμπλέκονται για να φανταστούμε ότι η μουσική είναι σκοτεινή είναι παρών τόσο σε ανθρώπους που βιώνουν συναισθησία όσο και σε όλους τους υπόλοιπους που δεν βιώνουν συναισθησία. Αλλά σε άτομα που έχουν συναισθησία, αυτές οι διαδικασίες είναι αυξημένες ή υπερβολικές με τέτοιο τρόπο ώστε να το κάνουν αυτό ακούσια.

Συχνά το περιγράφουν ως κάτι που τους συμβαίνει, σε αντίθεση με κάτι που κάνουν και αναφέρουν ότι το κάνουν από την παιδική ηλικία. Στο επίπεδο του εγκεφάλου, μπορεί να υπάρξει ένα είδος αλληλουχίας μεταξύ των ανθρώπων που δεν βιώνουν συναισθησία και το κάνουν εθελοντικά, και των υπόλοιπων που βιώνουν συναισθησία και αναφέρουν τι συναισθήματα βιώνουν.

Μια από τις κύριες θεωρίες σχετικά με το τι προκαλεί συναισθησία είναι μια ιστορία διασταυρωμένων συρμάτων στον εγκέφαλο που, για παράδειγμα, οι περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην αναγνώριση γραμμάτων και λέξεων βρίσκονται ακριβώς δίπλα στις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην αντίληψη των χρωμάτων.

Έτσι κάθε φορά που κάποιος που έχει συναισθησία βλέπει ένα γράμμα ή έναν αριθμό, εκτός από την ενεργοποίηση εκείνων των νευρώνων στον εγκέφαλο που εμπλέκονται στην αναγνώριση γραμμάτων και αριθμών, ενεργοποιούν επίσης μερικά από αυτά τα χρωματιστά κύτταρα στον εγκέφαλο. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στη συνέχεια παίρνουν αυτή την αυτόματη, ακούσια επιπλέον εμπειρία των χρωμάτων.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1800, οι άνθρωποι ψάχνουν κατά πόσο κάποιος που δεν έχει συναισθησία μπορεί να προκαλέσει τα αποτελέσματα. Με πολλή και έντονη προπόνηση, οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν να έχουν παρόμοια αποτελέσματα. Αλλά είναι τόσο αυτόματο ή σταθερό. Και οι αλλαγές μπορεί να παρέλθουν αρκετά γρήγορα μετά τη διακοπή της προπόνησης, αλλά όσοι από εμάς είναι περίεργοι για αυτό μπορεί να βρουν έναν τρόπο να πάρουν τουλάχιστον κάποια εικόνα για το πώς είναι.

Έτσι, τα άτομα που έχουν συναισθησία λένε ότι τους βοηθάει και τους πονάει με ποικίλους ενδιαφέροντες τρόπους. Οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμα να το καταλάβουν. Εξετάζουν ενήλικες, φοιτητές που έχουν συναισθησία, καθώς και παιδιά, προσπαθώντας να κατανοήσουν καλύτερα πώς βοηθούν αυτές οι συνθήκες, ή αν μπορούν να βλάψουν τη μάθησή.

Ήχος της σιωπής: πότε η κοινή λογική θα κυριαρχήσει πάνω από τη μουσική;

Κρίκετ, ράγκμπι και ακόμη και τα παιχνίδια μπάσκετ NBA έχουν μειώσει την ένταση της μουσικής και ενώ κάποια αθλήματα το χρειάζονται, άλλοι θα πρέπει να γνωρίζουν πότε να την κλείσουν εντελώς.

Το αθλητικό μάρκετινγκ είναι μια σκληρά δύσκολη δουλειά. Η ενορχήστρωση της διασκέδασης ενός σταδίου κατά την διάρκεια ενός αγώνα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ο κόσμος δεν έρχεται μόνο για να παρακολουθήσει το άθλημα, αλλά αναμένει πυροτεχνήματα και φλόγες, μια εμπειρία 360 μοιρών λέιζερ, φώτα, μασκότ και μουσική, πάντα μουσική, σε κάθε στιγμή.

Στο Πάρκο του Αγίου Γεωργίου στην Πορτ Ελίζαμπεθ της Νότιας Αφρικής, οι διαιτητές στη δεύτερη δοκιμασία μεταξύ της Νότιας Αφρικής και Αυστραλίας διέταξαν την μπάντα χάλκινων και πνευστών να σταματήσουν να παίζουν, επειδή βρήκαν ότι ο ήχος τους αποσπούσε την προσοχή. Το συγκρότημα έφυγε διαμαρτυρόμενο, οπότε ο κόσμος άρχισε να φωνάζει “θέλουμε τη μπάντα” και οι μουσικοί ξεκίνησαν ξανά να παίζουν λίγο μετά το διάλειμμα.

Η οργάνωση του κρίκετ της Νότιας Αφρικής άρχισε πρόσφατα να παίζει μουσική πάνω από τις ανακοινώσεις μετά από κάθε ενδιαφέρον πράξη στον αγώνα. Έτσι μετά από κάθε βαθμό, αστοχία ή κίνηση, ακολουθούσαν ανάλογοι ήχοι από τα μεγάφωνα.

Το κρίκετ έχει μια συνήθεια να το κάνει αυτό. Το ICC απαγόρευσε όλα τα μουσικά όργανα από το Παγκόσμιο Κύπελλο “Καρναβάλι του Κρίκετ” στις Δυτικές Ινδίες το 2007. Τα συγκροτήματα papare στο P Sara Oval στο Colombo συχνά πρέπει να απομακρύνονται. Και ο Μπίλι Κούπερ, ο τρομπετίστας της αγγλικής μπάντας, έχει διαταχθεί να σταματήσει να παίζει σε διάφορα γήπεδα.

Δεν είναι μόνο κρίκετ. Το Παγκόσμιο Ράγκμπι απαγόρευσε στους σκωτσέζους οπαδούς να φέρουν γκάιντες στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η μπάντα της ομάδας της Αγγλίας έχει αποκλειστεί από το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου αυτού του καλοκαιριού, όπως αποκλείστηκε από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2012.

Μπορεί να συμφωνείτε με αυτές τις αποφάσεις. Η μπάντα ορχήστρας του St George’s Park κάνει τρομερό θόρυβο και κανείς δεν θέλει να περάσει 80 λεπτά δίπλα σε έναν γκρουπ που παίζει γκάιντες. Αλλά πρέπει να θυμάστε ποια είναι η εναλλακτική λύση: η μουσική που παρέχεται από το τμήμα μάρκετινγκ.

Είναι δύσκαμπτη ευθύνη για όλα αυτά σε ένα άτομο, αλλά η σκληρή αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια 21χρονη γυναίκα στη Νέα Αγγλία με πολλά να απαντήσει. Ονομάζεται Caroline και όταν γεννήθηκε το 1997, μία φίλη των γονιών της, η Amy Tobey, που είχε δουλειά να διαλέγει τη μουσική που παίζουν όταν οι Red Sox βρίσκονταν στο πάρκο Fenway, αποφάσισε να γιορτάσει με το τραγούδι Sweet Caroline του Neil Diamond. Οι Red Sox κέρδισαν. Η Tobey ήταν προληπτική, έτσι άρχισε να παίζει το τραγούδι ξανά από καιρό σε καιρό, όταν η ομάδα κέρδιζε. Μέχρι το νέο αφεντικό της αποφάσισε να το κάνει τον ύμνος του Fenway.

Δύο δεκαετίες αργότερα παίζουν το Sweet Caroline σε κάθε παιχνίδι. Όχι μόνο σε κάθε παιχνίδι στη Βοστώνη, αλλά κάθε παιχνίδι παντού. Είναι το κομμάτι Νο 1 στο Now That’s What I Call Stadium Filler 2018. Έιναι σταθερό τραγούδι για τις ομάδες του Penn State, τους Panthers του Pittsburgh, τους Castleford Tigers, τους Cleveland Cavaliers, την Reading FC, την Oxford United, τους Sydney Swans, τους Saracens και δεκάδες άλλες ομάδες. Έχει γίνει το soundtrack του αθλήματος. Μπορείτε να το ακούσετε στο τένις του Αυστραλιανού Όπεν, στους διεθνείς αγώνες της Αγγλίας στο Twickenham και στην τελική ημέρα του Τ20.

Αυτές τις μέρες, το τραγούδι είναι ένα είδος παραγγελίας διασκέδασης, μια εντολή να ενεργήσει ο κόσμος με καλό τρόπο. Του Diamond, το τραγούδι δεν του άρεσε ποτέ. Τώρα εκατομμύρια φίλαθλοι νιώθουν το ίδιο.