Οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει την τέλεια μουσική για τις γάτες

Όποιος αγαπά τη μουσική γνωρίζει πόσο θεραπευτική μπορεί να είναι και ότι μπορεί να μας χαλαρώσει σε στιγμές που το χρειαζόμαστε. Οι ερευνητές όμως, έχουν δείξει ότι μια καλή μελωδία μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα ακόμα και στις γάτες. Αλλά οι γάτες από την πλευρά τους, βρίσκουν ότι οι ανθρώπινες μελωδίες δεν είναι καθόλου καλές.

Το 2015, για να διαπιστωθεί αν οι γάτες θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στη μουσική, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin, το Πανεπιστήμιο Madison και το Πανεπιστήμιο του Maryland της Αμερικής, συνέθεσαν την «γάτο-κεντρική μουσική».

“Εξετάσαμε τους φυσικούς ήχους των γάτων και ταιριάξαμε τη δική μας μουσική με αυτή την συχνότητα, η οποία είναι περίπου μια οκτάβα ή και ψηλότερα από τις ανθρώπινες φωνές”, δήλωσε ο συγγραφέας Charles Snowdon κατά την διεξαγωγή του πειράματος.

Στην ανθρώπινη μουσική, ο ρυθμός μιμείται συχνά τον καρδιακό παλμό μας, και έτσι στη μουσική γάτας, η ομάδα αντί να αντιγράψει το ρυθμό των πραγμάτων που θα έβρισκαν ενδιαφέροντα οι γάτες – ένα τραγούδι χαρακτηριζόταν από ένα ρυθμό χαλάρωσης των γατών και άλλο ένα είχε ρυθμό θηλασμού.

“Και δεδομένου ότι οι γάτες χρησιμοποιούν πολλές συρόμενες συχνότητες στις κλήσεις τους όταν επικοινωνούν μεταξύ τους, η μουσική για γάτες που δημιουργήθηκε είχε πολύ περισσότερες συρόμενες νότες από την ανθρώπινη μουσική”, δήλωσε ο Snowdon.

Κατά την διάρκεια του εν λόγω πειράματος, τα τραγούδια που φτιάχτηκαν για γάτες παίζονταν για δοκιμή σε 47 κατοικίδιες γάτες και οι ερευνητές παρακολουθούσαν τον τρόπο αντίδρασης των αιλουροειδών σε σύγκριση με την στιγμή που άκουγαν δύο κλασσικά ανθρώπινα τραγούδια – το Air on a G String του Johann Sebastian Bach και το Elegie του Gabriel Fauré.

Δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό Applied Animal Behavioral Science, η ομάδα ανέφερε ότι οι γάτες δεν είχαν καμία απολύτως ανταπόκριση στην ανθρώπινη μουσική.

Αλλά όταν ξεκίνησε η μουσική που φτιάχτηκε ειδικά για τις αυτές, οι γάτες ενθουσιάστηκαν και άρχισαν να πλησιάζουν τα ηχεία, συχνά τρίβοντας τους αδένες τους πάνω στα ηχεία, πράγμα που σημαίνει ότι προσπαθούσαν να διεκδικήσουν το αντικείμενο.

Ενώ η σύνθεση μουσικής για γάτες μπορεί να ακούγεται άσκοπη, η έρευνα θα μπορούσε να προσφέρει νέους τρόπους για να κρατήσει την γάτα ήρεμη σε καταφύγια, σπίτια ηλικιωμένων και κτηνίατρους.

Όπως έγραψαν οι ερευνητές στο άρθρο του περιοδικού του 2015: «Τα αποτελέσματα προτείνουν νέους και πιο κατάλληλους τρόπους για τη χρήση της μουσικής ως ακουστικού εμπλουτισμού για τα ζώα εκτός τον άνθρωπο».

Αλλά πέρα από τις θεραπευτικές επιπτώσεις, η έρευνα παρέχει επίσης συναρπαστική γνώση της ειδικότητας των μελωδιών.

Ένας από τους συγγραφείς, David Teie, είχε δείξει προηγουμένως ότι οι μαϊμούδες tamarin ανταποκρίνονται επίσης διαφορετικά στη μουσική που έχει ειδικά δημιουργηθεί γι ‘αυτούς. Η ομάδα ελπίζει τώρα ότι η μελέτη τους θα προσφέρει το πλαίσιο για τη σύνθεση μελωδιών για περισσότερα είδη.