Τα Μυστικά της Γιαγιάς Που Εξοικονομούν Χρήματα

Οι γιαγιάδες μας σίγουρα έζησαν σε εποχές, όπου η οικονομία ήταν απείρως δυσχερέστερη. Αυτό σημαίνει πως τα προϊόντα που σήμερα έχουμε σε αφθονία τότε δεν ήταν εξασφαλισμένα. Η ανάγκη λοιπόν πολύ συχνά ωθούσε το μυαλό στην εξεύρεση τρόπως εξοικονόμησης χρημάτων και πρώτων υλών. Τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική κρίση ολοένα να βαθαίνει, τα νοικοκυριά στράφηκαν στις συμβουλές των παλαιότερων γενιών ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν καλύτερα στις απαιτήσεις της εποχής.

Ας δούμε λοιπόν ορισμένες από τις συμβουλές των γιαγιάδων, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε με μεγαλύτερη αποδοτικότητα τα όσα διαθέτουμε στο σπίτι.

Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να εκμεταλλευόμαστε το καθετί που υπάρχει στο σπίτι και να μην πετάμε άσκοπα τα προϊόντα που αγοράζουμε. Για παράδειγμα, όταν βράζουμε κοτόπουλο για κάποιο φαγητό, μπορούμε πολύ εύκολα να κρατήσουμε το ζωμό για κάποια σούπα. Τα λαχανικά που μας περίσσεψαν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε άλλες συνταγές, όπως οι κολοκυθοκεφτέδες ή οι σαλάτες εποχής, οι ζωμοί ή τα λαδερά φαγητά.

Είναι εξίσου χρήσιμο να μάθουμε να καλλιεργούμε τα δικά μας προϊόντα. Ακόμη κι όταν ο χώρος μας είναι περιορισμένος, πάντοτε υπάρχει ένα μέρος για να καλλιεργήσουμε τα μυρωδικά μας (βασιλικός, δυόσμος κτλ.) ή ακόμη και κάποια λαχανικά (πιπεριές, κρεμμύδια κτλ.). Πάντοτε ψωνίζουμε φρούτα και λαχανικά εποχής κι αν κάτι είναι σε αφθονία, το εκμεταλλευόμαστε για μετά. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας σάλτσα ντομάτας και να την αποθηκεύσουμε σε βαζάκια για το χειμώνα. Το τουρσί, οι μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού εξυπηρετούν αυτές τις ανάγκες.

Όπου μπορούμε, χρησιμοποιούμε τις ίδιες συσκευασίες. Τα γυάλινα βαζάκια στα οποία ήταν αποθηκευμένα υλικά που αγοράσαμε είναι κρίμα να πεταχθούν. Μπορείτε λοιπόν να τα καθαρίσετε και να τα χρησιμοποιήσετε, έτσι ώστε να αποθηκεύσετε τον καφέ και τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε. Με τον ίδιο τρόπο, ανακυκλώνετε πάντα τις συσκευασίες που μπορείτε. Εκτός από την προστασία στο περιβάλλον, ενδεχομένως να βγάλετε κάποιο κέρδος. Για παράδειγμα, στο σούπερ μάρκετ πολύ συχνά σας επιστρέφεται ένα ποσό όταν επιστρέφετε κάποιες συσκευασίες γυαλιού.

Παλαιότερα, κανείς δεν σκεφτόταν προτού χρησιμοποιήσει μια πλαστική σακούλα. Τώρα που αυτές χρεώνονται, έρχονται και πάλι στη μόδα οι τσάντες που συχνά χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας. Τσάντες από καμβά ή καραβόπανο, μάλλινες ή από δίχτυα, όλες αυτές αποτελούσαν χρήσιμο αξεσουάρ στις αγορές. Και μάλιστα, τέτοιες τσάντες είναι οικολογικές και δε ζημιώνουν το περιβάλλον. Με το ίδιο σκεπτικό, όπου μπορούμε να επιλέξουμε επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες το κάνουμε. Τα βιοδιασπώμενα ή επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια για τα ροφήματά μας είναι μια πολύ καλή αρχή!

Τέλος, φροντίζουμε πάντοτε να εξοικονομούμε μέσα από την παραγωγή σπιτικών γευμάτων. Ο προϋπολογισμός ίσως είναι χαμηλός, αλλά και τα παλαιότερα χρόνια ήταν. Αυτό δεν εμπόδιζε τις γιαγιάδες μας από το να μαγειρεύουν και να ικανοποιούν γευστικά ολόκληρη την οικογένεια. Παίρνοντας παραδείγματα από τα οικονομικά σπιτικά γεύματα των παλιών χρόνων, θα έχουμε την ευκαιρία να ελαττώσουμε τα χρήματα που ξοδεύουμε tjek denne hjemmeside.

Η επιστροφή στις ρίζες και στην παράδοση αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας, ώστε να αντεπεξέλθουμε με επιτυχία στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Οι γιαγιάδες μας είναι τα καλύτερα πρότυπα σε αυτή την προσπάθειά μας!