Μια δεκαετία μετά την καταστροφή του MySpace, το Facebook φέρνει την μουσική πίσω στην κοινωνική δικτύωση

Ήταν για λίγο μια ουτοπία των εραστών μουσικής – ένα ηλεκτρονικό οικοσύστημα που βασιζόταν στην αγάπη των τραγουδιών, στη χαρά της ανακάλυψης και της διάδοσης νέων ρυθμών. Από την πτώση του MySpace στα τέλη της δεκαετίας του 2000 στα χέρια του Facebook, η μουσική απέμεινε σχεδόν αποκλειστικά μακριά από την κοινωνική δικτύωση.

Κατά ειρωνικό τρόπο, είναι το Facebook που φέρνει τη μουσική πίσω στη ζωή του διαδικτύου. Το Facebook ανακοίνωσε μια “ολιστική συνεργασία” με την Warner Music Group, η οποία θα αδειοδοτήσει τους καταλόγους μουσικής έκδοσης για τη χρήση σε βίντεο και μηνύματα που μοιράζονται οι χρήστες στο Facebook, Messenger, Instagram και Oculus.

Η συμφωνία ακολουθεί τις προηγούμενες που έγιναν με την Universal Music Group και τη Sony / ATV Music, που ουσιαστικά δίνουν πλέον δικαιώματα στο Facebook για να χρησιμοποιήσει όλα τα υπάρχοντα τραγούδια. Η ανακοίνωση έγινε με ένα κλιπ 12 δευτερολέπτων στη σελίδα Facebook του Warner.

Αν και οι οικονομικοί όροι για τις διαπραγματεύσεις Warner, Universal και Sony δεν έχουν αποκαλυφθεί, τα δικαιώματα που καταβάλλονται στις μουσικές εταιρείες θα φέρουν νέα χρήματα για τους κατόχους δικαιωμάτων. δήλωσε ο αντιπρόεδρος της παγκόσμιας ψηφιακής στρατηγικής Warner Eric Mackay σε ένα δελτίο τύπου.

Ο επικεφαλής του ψηφιακού προγραμματισμού Ole Obermann πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα «επεκτείνει το σύμπαν της μουσικής ροής και θα δημιουργήσει συμπληρωματικά έσοδα για τους καλλιτέχνες». Ουσιαστικά, το Facebook έχει τώρα δικαιώματα να χρησιμοποιεί κάθε υπάρχον τραγούδι.

Εκτός από τις εφαρμογές που παίζουν μουσική, η μουσική αυτή τη στιγμή δεν κυριαρχεί στο διαδίκτυο. Οι χρήστες μπορούν τώρα να μοιράζονται μουσική στο Facebook χωρίς κίνδυνο παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων, γεγονός που αποτελεί πρόβλημα που εξακολουθεί να μαστίζει άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Ενώ οι συμφωνίες δεν μετατρέπουν το Facebook σε μια ανοιχτή εφαρμογή που παίζει μουσική, ορισμένοι πιστεύουν ότι η εταιρεία μπορεί μία μέρα να προσπαθήσει να δημιουργήσει τη δική της υπηρεσία μουσικής.

Η προσθήκη μουσικής στα χαρακτηριστικά του Facebook έχει νόημα για την εταιρεία, η οποία φαίνεται να είναι σε αποστολή να αναλάβει οποιαδήποτε υπηρεσία που προσφέρει το διαδίκτυο, αντιγράφοντας λειτουργίες από άλλες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Yelp, LinkedIn, Craigslist και Snapchat.

Το χρονοδιάγραμμα είναι επίσης κατάλληλο: Η ανάπτυξη των χρηστών επιβραδύνεται για την κύρια πλατφόρμα της – ειδικά για τους εφήβους, ένα κοινό που ζει για την μουσική – και η ανανέωση της πρώτης σελίδας με τις ενημερώσεις αναμένεται να μειώσει το χρόνο που δαπανάται στην εφαρμογή.

Η έλλειψη κατάλληλης πλατφόρμας κοινωνικής μουσικής στο διαδίκτυο είναι έντονη την τελευταία δεκαετία. Γι ‘αυτό το Spotify και η Apple Music έχουν δει τέτοια επιτυχία στις εξατομικευμένες λίστες αναπαραγωγής και αντιπροσωπεύουν επίσης μεγάλο μέρος της διαπερατότητας των φεστιβάλ ζωντανής μουσικής.

Η μουσική είναι μια θεμελιώδης κοινωνική επιδίωξη. Οι άνθρωποι ακούνε μουσική, αλλά θέλουν να την μοιραστούν και με άλλους. Η εταιρεία του Mark Zuckerberg εκμεταλλεύεται ακριβώς αυτό.

Η Alexa τώρα καταλαβαίνει τα περιστασιακά ερωτήματα μουσικής για τα τραγούδια που έχετε ακούσει στο παρελθόν

Όλοι μας ακούμε μουσική σχεδόν επί καθημερινής βάσεως, και είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Όπως και αν ακούμε μουσική, ψάχνουμε τις καλύτερες εφαρμογές ανάλογα με το τι προσφέρουν. Η Amazon δεν είναι η πρώτη εταιρεία που ασχολείται με την μουσική, αλλά στοχεύει να είναι η πρώτη η οποία θα αναγνωρίζει την φωνή όσο αναφορά στην μουσική.

Η Amazon αρχίζει να δημοσιεύει μια σειρά από χρήσιμα χαρακτηριστικά της συσκευής Alexa τους τελευταίους μήνες, ειδικά γύρω από την υπηρεσία Amazon Music – η υπηρεσία που η Amazon θέλει να χρησιμοποιούν οι πελάτες της ως προεπιλογή στις συσκευές Echo. Η τελευταία ενημέρωση περιλαμβάνει μερικά νέα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στους χρήστες να ζητούν μουσική χρησιμοποιώντας πιο φυσική ή ασαφή γλώσσα.

Οι άνθρωποι θα μπορούν πλέον να ζητούν από την Alexa μουσικά κομμάτια ή playlist με βάση το χρόνο που πέρασε, όπως “Παίξε εκείνο το playlist που έπαιξα την περασμένη Κυριακή” ή “Αναπαράγαγε την μουσική προπόνησης που άκουσα πριν από τρεις εβδομάδες” ή “Παίξε κάτι που δεν έχω ακούσει εδώ και καιρό.” Το ίδιο ισχύει και για τα είδη και τους καλλιτέχνες – μπορείτε να ζητήσετε ένα τραγούδι από έναν καλλιτέχνη που έχετε ακούσει “πρόσφατα” ή από μια μουσική διάθεση που έχετε μπει το τελευταίο διάστημα, ακόμα κι αν δεν γνωρίζετε τους συγκεκριμένους τίτλους.

Τα νέα χαρακτηριστικά είναι μικρά, αλλά αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης προσπάθειας από την Amazon να κάνει φωνητικές εντολές μέσω της Alexa να ακούγονται πιο φυσικές και, κυρίως, πιο ενδιαφέρουσες. Τους τελευταίους έξι μήνες, η εταιρεία έχει εισαγάγει χαρακτηριστικά όπως τη δυνατότητα δημιουργίας λιστών αναπαραγωγής αποκλειστικά φωνητικά, την επιλογή ξυπνητηριού με μουσική, την δυνατότητα αναζήτησης μουσικής με βάση δραστηριότητες (όπως “μαγείρεμα” ή “δείπνο”) και να αναζητούμε τα καλύτερα τραγούδια σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Είναι επίσης μέρος μιας προσπάθειας να προσελκύσει καινούργιους ανθρώπους στις υπηρεσίες μουσικής της εταιρείας Amazon, κάνοντας αποκλειστικά πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά αναγνώρισης φωνής. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτή η νέα λειτουργία της συσκευής Alexa θα λειτουργήσει μόνο για τους ακροατές της εφαρμογής Amazon Music (η οποία περιλαμβάνει τόσο την Prime Music όσο και την Music Unlimited, την υπηρεσία με χρέωση $ 10 μηνιαίως χωρίς Prime) σε συσκευές Echo, iOS και Android.

Δεν είναι σαφές πόσους συνδρομητές έχει η Amazon Music ή πόσα άτομα θα επηρεαστούν από αυτά τα νέα χαρακτηριστικά. Μία αναφορά από την περσινή χρονιά εκτιμά ότι η Amazon Music είχε περίπου 16 εκατομμύρια συνδρομητές, οι οποίοι θα την έριχναν στην τρίτη θέση πίσω από το Spotify και την Apple, αλλά η Amazon δεν έχει επιβεβαιώσει αυτόν τον αριθμό. Αν είναι αλήθεια, αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες της εξακολουθούν να αποτελούν ένα κλάσμα της πελατειακής βάσης της μουσικής εφαρμογής Spotify και σχεδόν τους μισούς πελάτες της Apple. Και αυτό, παρά την επιτυχία των συσκευών Echo και μερικές από τις ελκυστικές προσφορές που προσφέρει, όπως την χρέωση μόνο $ 4 ανά μήνα για απεριόριστη μουσική σε ένα ενιαίο ηχείο Echo.

Οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει την τέλεια μουσική για τις γάτες

Όποιος αγαπά τη μουσική γνωρίζει πόσο θεραπευτική μπορεί να είναι και ότι μπορεί να μας χαλαρώσει σε στιγμές που το χρειαζόμαστε. Οι ερευνητές όμως, έχουν δείξει ότι μια καλή μελωδία μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα ακόμα και στις γάτες. Αλλά οι γάτες από την πλευρά τους, βρίσκουν ότι οι ανθρώπινες μελωδίες δεν είναι καθόλου καλές.

Το 2015, για να διαπιστωθεί αν οι γάτες θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στη μουσική, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin, το Πανεπιστήμιο Madison και το Πανεπιστήμιο του Maryland της Αμερικής, συνέθεσαν την «γάτο-κεντρική μουσική».

“Εξετάσαμε τους φυσικούς ήχους των γάτων και ταιριάξαμε τη δική μας μουσική με αυτή την συχνότητα, η οποία είναι περίπου μια οκτάβα ή και ψηλότερα από τις ανθρώπινες φωνές”, δήλωσε ο συγγραφέας Charles Snowdon κατά την διεξαγωγή του πειράματος.

Στην ανθρώπινη μουσική, ο ρυθμός μιμείται συχνά τον καρδιακό παλμό μας, και έτσι στη μουσική γάτας, η ομάδα αντί να αντιγράψει το ρυθμό των πραγμάτων που θα έβρισκαν ενδιαφέροντα οι γάτες – ένα τραγούδι χαρακτηριζόταν από ένα ρυθμό χαλάρωσης των γατών και άλλο ένα είχε ρυθμό θηλασμού.

“Και δεδομένου ότι οι γάτες χρησιμοποιούν πολλές συρόμενες συχνότητες στις κλήσεις τους όταν επικοινωνούν μεταξύ τους, η μουσική για γάτες που δημιουργήθηκε είχε πολύ περισσότερες συρόμενες νότες από την ανθρώπινη μουσική”, δήλωσε ο Snowdon.

Κατά την διάρκεια του εν λόγω πειράματος, τα τραγούδια που φτιάχτηκαν για γάτες παίζονταν για δοκιμή σε 47 κατοικίδιες γάτες και οι ερευνητές παρακολουθούσαν τον τρόπο αντίδρασης των αιλουροειδών σε σύγκριση με την στιγμή που άκουγαν δύο κλασσικά ανθρώπινα τραγούδια – το Air on a G String του Johann Sebastian Bach και το Elegie του Gabriel Fauré.

Δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό Applied Animal Behavioral Science, η ομάδα ανέφερε ότι οι γάτες δεν είχαν καμία απολύτως ανταπόκριση στην ανθρώπινη μουσική.

Αλλά όταν ξεκίνησε η μουσική που φτιάχτηκε ειδικά για τις αυτές, οι γάτες ενθουσιάστηκαν και άρχισαν να πλησιάζουν τα ηχεία, συχνά τρίβοντας τους αδένες τους πάνω στα ηχεία, πράγμα που σημαίνει ότι προσπαθούσαν να διεκδικήσουν το αντικείμενο.

Ενώ η σύνθεση μουσικής για γάτες μπορεί να ακούγεται άσκοπη, η έρευνα θα μπορούσε να προσφέρει νέους τρόπους για να κρατήσει την γάτα ήρεμη σε καταφύγια, σπίτια ηλικιωμένων και κτηνίατρους.

Όπως έγραψαν οι ερευνητές στο άρθρο του περιοδικού του 2015: «Τα αποτελέσματα προτείνουν νέους και πιο κατάλληλους τρόπους για τη χρήση της μουσικής ως ακουστικού εμπλουτισμού για τα ζώα εκτός τον άνθρωπο».

Αλλά πέρα από τις θεραπευτικές επιπτώσεις, η έρευνα παρέχει επίσης συναρπαστική γνώση της ειδικότητας των μελωδιών.

Ένας από τους συγγραφείς, David Teie, είχε δείξει προηγουμένως ότι οι μαϊμούδες tamarin ανταποκρίνονται επίσης διαφορετικά στη μουσική που έχει ειδικά δημιουργηθεί γι ‘αυτούς. Η ομάδα ελπίζει τώρα ότι η μελέτη τους θα προσφέρει το πλαίσιο για τη σύνθεση μελωδιών για περισσότερα είδη.